Wanneer geen slagmoersleutel gebruiken? (10 moet situaties vermijden)

Soms kunnen slagmoersleutels een zegen zijn. Andere keren is het beter om ze in uw gereedschapskist te laten.

In dit artikel vertel ik je wanneer je beter geen slagmoersleutel gebruikt.

Slagmoersleutel is extreem krachtig

Zoals u weet, zijn slagmoersleutels ontworpen voor toepassingen met een hoog koppel en hoge snelheden. Of het nu elektrisch of pneumatisch is, het gereedschap heeft een hamermechanisme aan de binnenkant dat honderden keren per minuut hamerslagen op de bouten of moerkoppen afgeeft.
Ze zijn geweldig voor het monteren en demonteren van taken met hoge snelheden, en ze kunnen veel kracht uitoefenen terwijl u zich alleen maar concentreert op het op zijn plaats houden en het indrukken van de trekker.

Maar met grote kracht komt de grote verantwoordelijkheid om deze tool op de juiste manier te gebruiken.

10 Situaties waarin een slagmoersleutel niet mag worden gebruikt

Hieronder volgt de lijst met specifieke gevallen waarin u deze krachtige tool niet zou moeten gebruiken.

1. Op gestripte bouten of moeren

Gestripte bouten en moeren zijn waarschijnlijk overbelast en verzwakt. Als u er een slagmoersleutel op gebruikt, kan dit de gestripte schroefdraad verder beschadigen en kan het bevestigingsmiddel ook breken, waardoor het nog moeilijker te verwijderen is.

2. Schade aan omliggende materialen

Gebruik geen slagmoersleutel op plastic onderdelen, plaatwerk of geverfde oppervlakken. Het hoge koppel van het gereedschap kan het materiaal of de omgeving beschadigen.

Bovendien kunnen de trillingen die worden veroorzaakt door de hamerende werking van het gereedschap geverfde onderdelen beschadigen en plaatwerk deuken, scheuren of verbuigen.

3. Wanneer nauwkeurig koppel nodig is

Slagmoersleutels hebben geen nauwkeurige koppelinstellingen. Wanneer u onderdelen afstelt waarvoor u een bepaald koppel moet uitoefenen, zal het gebruik van een slagmoersleutel u daarbij niet helpen.

Wat nog belangrijker is, het gebruik van een slagmoersleutel voor het vastdraaien van bevestigingsmiddelen kan het bevestigingsmiddel te veel aandraaien, waardoor het mogelijk beschadigd raakt.

De slagmoersleutel is niet voor het vastdraaien maar voor het losdraaien van de sluiting. Je kunt het gebruiken om de wielmoer snel terug op de bout te draaien. Gebruik echter altijd een gekalibreerde momentsleutel wanneer u een bevestigingsmiddel nauwkeurig wilt aandraaien.

4. Onvoldoende ruimte om het gereedschap te manoeuvreren

Bij het werken in krappe ruimtes zijn slagmoersleutels meestal een betere optie dan een grote sleutel. In sommige gevallen kunnen slagmoersleutels echter moeilijk te bereiken en te manoeuvreren zijn. Hun hoge koppeloutput maakt het moeilijk om ze stabiel te houden, en als de punt van het gereedschap uit de dop komt, kan het gereedschap omliggende onderdelen beschadigen. Bovendien kunnen het hoge koppel en de trillingen van het gereedschap ook gevoelige en delicate componenten in de buurt beschadigen.

Als u het niet kunt vermijden om het in krappe ruimtes te gebruiken, houd het dan stevig op zijn plaats en pas korte bursts toe om trillingen tot een minimum te beperken. Een betere optie zou zijn om een ​​power ratel te gebruiken.

5. Werken met delicate of precieze onderdelen

Het gebruik van een slaggereedschap in de buurt van delicate of precieze onderdelen kan ze al beschadigen. Stelt u zich nu eens voor dat u het slagpistool gebruikt op kleinere bevestigingsmiddelen of bevestigingsmiddelen die zijn bevestigd aan plaatmetalen onderdelen. De schroef zal strippen voordat u er zelfs maar aan denkt om het gereedschap te stoppen. Daarom moet u deze gereedschappen niet gebruiken om met delicate of precisieonderdelen te werken.

Trillingen kunnen ook ernstige schade toebrengen aan plastic onderdelen en ze onbruikbaar maken.

6. Waar lawaai een probleem is

Slagmoersleutels zijn luidruchtig, dus gebruik ze niet als de plaats niet voldoende akoestische isolatie heeft en andere mensen of dieren overlast kan bezorgen.

Dit betekent ook dat het waarschijnlijk geen goed idee is om het in uw appartement te gebruiken.

7. Als u niet de juiste maat dopsleutel heeft

Hoewel dit zelfs geldt in het geval van handgereedschap, is de kans kleiner dat u onherstelbare schade toebrengt aan de moer- of boutkop als de handsleutel wegglijdt. Maar met de hoge rotatiesnelheid kan een slagmoersleutel met een extra grote dopsleutel de kop van de bevestiger in één klap volledig afronden.

Als dit gebeurt, is het lastig om de moer of bout te verwijderen. Geloof me, ik weet hoe erg het kan zijn.

Ik heb dit persoonlijk ervaren. Ik was op een weekendtrip toen mijn autoband ernstig beschadigd raakte door een scherp stuk metaal dat erin was gestoken. Ik verving hem door het reservewiel (ik wou dat ik een fleskrik had) en ging naar de plaatselijke autoreparatiewerkplaats om een ​​nieuwe band te halen, aangezien ik een heel eind moest rijden. De leerling-monteur nam een ​​dop van de verkeerde maat en voordat ik hem kon stoppen, beschadigde hij de wielmoeren!

8. Gebrek aan goede veiligheidsuitrusting

Gebruik altijd gehoorbescherming en schokabsorberende handschoenen als u uw slagmoersleutel voor langere tijd gebruikt. Gebruik het niet als u geen veiligheidsuitrusting bij de hand heeft. Zelfs als u het elke dag gedurende korte perioden gebruikt, kunt u in een fractie van een seconde ernstige en/of onomkeerbare verwondingen oplopen.

Gebruik trillingsdempende handschoenen met slagmoersleutel

9. Wanneer u geen slagdoppen heeft

Gebruik nooit gewone chromen doppen in een slagmoersleutel. Ze kunnen barsten of versplinteren en overal stukken gooien, die als vliegende dolken zijn. Normale doppen zijn niet gemaakt om de slagkracht en trillingen van deze gereedschappen te weerstaan.

Gebruik altijd slagvaste doppen.

10. De verkeerde maat slagmoersleutel gebruiken voor de taak

Het gebruik van een grote slagmoersleutel voor een klus met een laag koppel kan te veel koppel op het bevestigingsmiddel uitoefenen, waardoor het beschadigd raakt. Aan de andere kant kan het gebruik van een klein gereedschap voor een veeleisende klus het gereedschap breken. Zorg er altijd voor dat u het juiste gereedschap voor de klus gebruikt.

Zo zijn ¾ en ½ inch slagmoersleutels ideaal voor autowerk, en 1″ of meer is geschikt voor zwaar of industrieel werk.

Tips om te bepalen wanneer u geen slagmoersleutel moet gebruiken

 • Controleer de schroefdraad van het schroefgat op schade, roest en andere problemen waardoor het bevestigingsmiddel niet goed kan draaien. Controleer ook op schade aan de schroefdraad van de bouten of moeren.
 • Evalueer het werkgebied. Controleer of u voldoende manoeuvreerruimte heeft en blijf uit de buurt van andere onderdelen die door het gereedschap kunnen worden beschadigd. Controleer bovendien of er voldoende ruimte is om de sleutel in de juiste hoek te plaatsen (loodrecht op de bevestiger) om het risico op beschadiging van de bevestiger en het oppervlak te minimaliseren en goed te zitten.
 • Zorg ervoor dat u de juiste maat doppen voor de klus hebt.
 • Evalueer of een slagmoersleutel het meest geschikte gereedschap is voor de klus en of uw gereedschap de juiste kracht en maat heeft om het te doen. Als u het niet zeker weet, overweeg dan andere alternatieven voordat u begint.
 • Pas je de laatste slagen toe om een ​​moer of bout af te stellen? Dan is het tijd om je slagmoersleutel aan de kant te laten en een ander stuk gereedschap te gebruiken om de laatste afstelling te maken.

Alternatieven voor het gebruik van een slagmoersleutel

Handgereedschap: Traditionele handgereedschappen zoals ratels en dopsleutels kunnen van pas komen als u geen risico’s wilt nemen. Wanneer u bijvoorbeeld koppel moet regelen of trillingen een probleem kunnen zijn.

Breaker Bar voor extra kracht: Als u meer koppel nodig heeft, overweeg dan om een ​​geschikte breekijzer te gebruiken in plaats van een slagmoersleutel. Een ratel van normale grootte is bijvoorbeeld niet voldoende om wielmoeren los te draaien, maar een redelijk lange breekstang helpt u om de klus veilig te klaren zonder ze te veel aan te draaien.

Momentsleutel: Wanneer u een nauwkeurig koppel op een bevestigingsmiddel moet uitoefenen, kunt u een momentsleutel of een koppelbeperkend verlengstuk gebruiken als u de koppeluitvoer wilt regelen, maar u hebt niet zoveel precisie nodig.

Schroeven aandrijven: Gebruik een elektrische schroevendraaier, een accuboormachine of een slagschroevendraaier om de schroeven in te draaien zonder de kop te strippen.

Veiligheidstips voor slagmoersleutels

Lees voor gebruik van een slagmoersleutel de gebruikershandleiding goed door en volg de instructies op.

Hier zijn enkele van de veiligheidsmaatregelen die u moet volgen:

 • Draag gehoorbescherming: Slagmoersleutels maken veel lawaai; draag altijd gehoorbescherming. Als je met andere mensen werkt, zorg er dan voor dat iedereen in de buurt ook gehoorbescherming draagt.
 • Veiligheidsbril: Draag oogbescherming zoals een veiligheidsbril of een veiligheidsmasker wanneer u het gereedschap gebruikt.
 • Gebruik anti-vibratiehandschoenen: Slaggereedschappen brengen veel trillingen over op uw hand en kunnen ernstige schade veroorzaken als u het gereedschap gedurende langere tijd gebruikt.
 • Bereid uw gereedschap voor en houd de werkzone vrij, schoon en opgeruimd. Houd kinderen en huisdieren uit de buurt van uw werkgebied.
 • Gebruik uw slagmoersleutel nooit als u uitgeput bent. U kunt het zich niet veroorloven om afgeleid te worden terwijl u met elektrisch gereedschap werkt.
 • Houd een veilige afstand tussen u en het object waaraan u werkt. De afstand varieert afhankelijk van de grootte van het gereedschap en het geleverde vermogen, maar houd minimaal een vrije ruimte van ongeveer 30 cm of 12”.
 • Gebruik indien nodig een koppelbeperkend verlengstuk. Deze staven breken bij een bepaald koppel en werken als een lont tussen de slagmoersleutel en het bevestigingsmiddel.

Conclusie

Slagmoersleutels zijn geweldige en handige hulpmiddelen, maar soms is het van vitaal belang om te weten wanneer je ze niet moet gebruiken.

Het is belangrijk om te onthouden dat bevestigingsmiddelen kunnen breken en beschadigd kunnen raken, omdat slagmoersleutels er te veel kracht op kunnen uitoefenen; daarom mag u ze nooit gebruiken om bouten en moeren volledig vast te zetten. Onthoud bovendien altijd dat elektrisch gereedschap zoals deze extreem gevaarlijk kan zijn; daarom moet u altijd alle voorzorgsmaatregelen nemen om uw werkervaring veilig en aangenaam te maken.

Last but not least, onthoud dat traditionele handgereedschappen een aanvulling kunnen zijn op uw slagmoersleutel en u kunnen helpen geweldig werk te leveren.

Home » Boormachines en stuurprogramma’s

ZIE JE GEDACHTEN

Leave a reply

Verbouwingdestenentoko
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
 • Total (0)
Compare
0
Shopping cart