Verschillen en wanneer een hamer gebruiken?

Hamers en mallets maken beide deel uit van de hamerfamilie. Wat is het verschil tussen deze twee en kunnen ze onderling uitwisselbaar worden gebruikt?

Verschil tussen hamer en hamer

Een hamer en een hamer vallen binnen de “hamer” -familie, maar hun doeleinden verschillen. Een hamer heeft doorgaans een kleinere, hardere kop (meestal van metaal) en wordt gebruikt om spijkers in te slaan, werkstukken te vormen en voorwerpen te breken. Omgekeerd heeft een hamer de neiging om een ​​rondere, zachtere kop te hebben (meestal rubber of hout) die het werkstukoppervlak niet zal beschadigen. Het wordt gebruikt voor meer delicate taken, zoals het monteren van onderdelen en het beitelen van hout.

Het onderscheid is niet altijd duidelijk en vaak kan er overlap zijn. Zo kan de messing hamer ook wel een messing hamer worden genoemd.

Opmerking: De term hamer wordt ook gebruikt voor het deel dat het aambeeld raakt in percussiegereedschappen zoals een slagmoersleutel. In dit artikel verwijst “hamer” naar de standaard metalen hamers zoals de klauwhamer.

Vergelijking van hamer en hamer

Hamer versus hamer

Vorm en ontwerp van het hoofd

 • Hamer: Over het algemeen hebben hamers een kleine, hard hoofd dat zorgt voor een hoge impact. Een typische hamerkop heeft aan het ene uiteinde een slagoppervlak en aan het andere uiteinde een pen. De pen kan taps toelopen (recht en kruis) of bolvormig in het geval van kogelhamers.

  De populaire klauwhamers hebben aan de ene kant een metalen aandrijfkop en aan de andere kant een haak. De aandrijfkop is bedoeld om spijkers in te slaan, terwijl de haak werkt om spijkers te verwijderen en voorwerpen te gebruiken wanneer dat nodig is.

 • Hamer: De hamers hebben doorgaans een afgeronde, zachtere kop voor zachter werk dan hamers. Over het algemeen is de kop groter dan de standaard metalen hamer en vaak iets zwaarder. Sommige hamers hebben grotere handgrepen dan metalen hamers voor een comfortabelere grip.

Materiaal en samenstelling

Hamers die bedoeld zijn om spijkers in te slaan, hebben metalen koppen. Het handvat varieert tussen metaal en hout, en de metalen handvatten zijn soms bedekt met een rubberen grip voor gebruiksgemak. Een zware kop en handgreep betekenen dat hamers relatief zwaarder zijn, wat bijdraagt ​​aan de slagkracht die wordt geproduceerd tijdens het gebruik ervan.
Andere onderdelen van de hamer, zoals de pen of de klauw, kunnen variëren afhankelijk van het type hamer.

Hamerkoppen kunnen gemaakt zijn van rubber, hout, plastic en zelfs zachtere metalen, zoals messing en koper. Hun handvatten zijn over het algemeen gemaakt van hout of plastic, maar meestal niet van metaal. Deze handgrepen zijn over het algemeen stevig maar niet zwaar omdat hamers bedoeld zijn voor meer delicaat werk.

Slagkracht bij het raken van een object

Metalen hamers zijn gebouwd om een ​​grote slagkracht te leveren, wat helpt bij het indrijven van spijkers, deuvels, het vormgeven van metalen, sloopwerkzaamheden, enz. Het bespaart tijd en energie als u een spijker in drie slagen kunt slaan in plaats van tien.

Smeden gebruiken zware smeedhamers die extreme slagkracht leveren voor metaalbewerkingen zoals smeden, waarvoor veel kracht nodig is.

Hamers daarentegen zijn niet bedoeld om een ​​enorme slagkracht te geven. Ze zijn bedoeld voor zacht tikken, zoals je zou doen bij het hanteren van een beitel of het vormgeven van metaal. Een aanzienlijke slagkracht zou het werkstuk beschadigen of zelfs volledig verbrijzelen.

Er is ook een doodlopende hamer of hamer, die een speciaal ontwerp heeft om rebound te verminderen. Je kunt hier zien hoe doodslaghamers werken en hun gebruik.

Gewicht

Hamers zijn doorgaans veel zwaarder dan hamers, omdat ze bedoeld zijn om een ​​aanzienlijke slagkracht te leveren.

Als je kijkt naar het totale gewicht van typische mallets, zijn ze niet zo zwaar als hamers, omdat ze niet bedoeld zijn om een ​​grote slagkracht te bieden.

Doel

Hamers zijn voornamelijk bedoeld om hoge slagkracht te leveren voor bewerkingen zoals het vormen van metalen, het slaan van spijkers of het slopen van objecten. Kortom, ze zijn bedoeld voor hard werken. Hamers daarentegen zijn bedoeld om een ​​voorwerp te raken zonder het werkstukoppervlak te beschadigen.

Als je een situatie tegenkomt waarin je een hamer moet gebruiken om het werk van een hamer te doen, plaats dan een relatief zacht stuk hout tussen de hamer en het voorwerp. Dit zou de klap verzachten en mogelijk het werkstuk redden.

Soorten hamers en hamers

Verschillende soorten hamers en hamers
Er is een grote verscheidenheid aan hamers en hamers op de markt, elk geschikt voor een specifiek doel.

Soorten hamers

Hier zijn enkele van de meest voorkomende:

 • Ball Peen Hamer: Deze hamer heeft aan de ene kant een platte kop en aan de andere kant een ronde kop. Het is traditioneel bedoeld voor metaalbewerking, maar kan worden gebruikt om een ​​beitel in te slaan of klinknagelranden af ​​te ronden.
 • Bakstenen hamer: De stenen hamer heeft aan de ene kant een platte kop en aan de andere kant een beitelachtig blad. Het is bedoeld om stukken baksteen en steen af ​​te breken.
 • Klauw Hamer: Dit is de traditionele hamer die je gewoonlijk gebruikt om een ​​spijker in te slaan. Het heeft een platte kop aan de ene kant en een klauw aan de andere kant. De kop is bedoeld om spijkers in te drijven, terwijl de klauw spijkers van werkstukken verwijdert en voorwerpen uit elkaar breekt.
 • Hamer van de elektricien: Deze hamer is vergelijkbaar met de klauwhamer. Toch is het gemaakt van geïsoleerd glasvezel en voorzien van een met rubber beklede handgreep. Omdat het is gemaakt van geïsoleerd materiaal, kan het worden gebruikt in elektrische toepassingen.
 • Hamer inlijsten: De framehamer lijkt op de klauwhamer maar heeft het dubbele gewicht. Zijn opvallende kop heeft een wafelvormig oppervlak, wat betekent dat spijkers niet wegglijden als ze worden geraakt. Door het extra gewicht kunnen werknemers snel spijkers slaan, wat tijd bespaart bij het werk.
 • Voorhamer: Voorhamers zijn bedoeld voor sloopwerkzaamheden. Ze zijn groot en zwaar en slaan behoorlijk hard in hun slagen.
 • Tack Hamer: De tackerhamer is speciaal gemaakt voor stofferingswerk. Dit lichtgewicht gereedschap stelt ambachtslieden in staat om met hoge precisie overstag te gaan zonder het vaak delicate werkstuk te beschadigen.

Soorten hamers

De hamer is een hamer met een afgeronde kop, bedoeld om beitels aan te drijven en hout en metaal te vormen. De meest voorkomende soorten mallets zijn;

 • Rubberen hamers
 • Houten hamers
 • Kunststof hamers
 • Hamers van messing en koper
 • Doodslag hamers (ook bekend als doodslag hamers)
 • Mallets hebben ook een gebruik buiten timmerwerk en metaalbewerking: bijvoorbeeld slaghamers worden gebruikt in muziekinstrumenten, en sommige worden gebruikt in de culinaire kunsten om vlees mals te maken, de koffie te malen en kruiden en specerijen te pletten.

Welke te gebruiken?

In sommige gevallen kunnen hamers en hamers door elkaar worden gebruikt. Dit is echter niet altijd het geval; het is noodzakelijk om ieders beoogde doel te begrijpen.

Mallet-gebruik

Mallets hebben verschillende toepassingen, afhankelijk van het materiaal waarvan ze zijn gemaakt. Meestal wordt een hamer gebruikt om een ​​beitel aan te drijven of om hout en metaal te vormen. In niet-doe-het-zelf kringen worden hamers vaak gebruikt om kruiden en specerijen fijn te malen of vlees mals te maken.

Hamer gebruikt

Gebruik een hamer wanneer u met kracht op een voorwerp moet slaan en het niet erg vindt om het werkstukoppervlak te beschadigen. Het wordt gebruikt voor smeden, smeden, spijkers inslaan en ze van werkstukken verwijderen. Sommige hamers, zoals de voorhamer, worden gebruikt bij sloopwerkzaamheden.

Opmerking: gebruik geen hamer om schroeven in te slaan (lees waarom).

Kan een hamer als hamer worden gebruikt?

Ja, soms kan een hamer als hamer worden gebruikt, hoewel dit niet aan te raden is. Mallets hebben zachtere koppen en kunnen beschadigd raken bij het inslaan van een spijker.

De zachtere hamerkop zou ook niet goed werken als je een object uit elkaar probeert te breken of te slopen.

Het is altijd het beste om uw gereedschap af te stemmen op de klus.

thuis » Handgereedschap

ZIE JE GEDACHTEN

Leave a reply

Verbouwingdestenentoko
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
 • Total (0)
Compare
0
Shopping cart