Triple Square versus Torx (verschillen, toepassingen, voor- en nadelen)

De Torx- en Triple Square-aandrijvingen zijn speciale bevestigingsmiddelen die in verschillende toepassingen worden gebruikt. Wat is het verschil tussen deze schijven en welke moet u gebruiken?

Belangrijkste verschil tussen Triple Square en Torx Drive

De Triple Square- en Torx-aandrijvingen worden in vergelijkbare toepassingen gebruikt, maar verschillen op één belangrijk gebied: geometrie.
De Triple Square-aandrijving bestaat uit drie vierkanten die in een hoek van 30° over elkaar zijn gelegd. De Torx-aandrijving is zeslobbig, in de vorm van een zespuntige ster met afgeronde binnenranden.

Ontwerp en geometrie

De onderstaande afbeelding illustreert het verschil in de driverslotprofielen.
Triple Square versus Torx-geometrie

Drievoudige vierkante aandrijving

De Triple Square-bevestigingsmiddelen zijn ontworpen om twaalf punten te hebben, in een spievormig ontwerp met drie ribbels. Deze bits zijn gemakkelijk te onderscheiden van soortgelijke als je de hoeken van 90° op de uiteinden ziet en ziet dat ze drie vierkanten vormen die over elkaar heen liggen in hoeken van 30°.

Dit type bevestigingskop vereist een specifiek drievoudig vierkant aandrijfbit en is niet compatibel met alle andere bits. Als je een ander bit op de Triple Square-bevestigingen gebruikt, zul je het uiteindelijk strippen, zelfs als het in eerste instantie lijkt te passen.

Torx-aandrijving

De Torx-aandrijving heeft een zeshoekig ontwerp. Hier is een zespuntig sterprofiel aangelegd met afgeronde binnenhoeken.
Een verbeterde versie van de Torx-schijf is de Torx Plus-schijf. De Torx Plus heeft een soortgelijk ontwerp als de Torx, maar met afgeplatte uiteinden om de koppeloverdracht en grip te vergroten. Meer daarover in dit artikel.

Torx versus drievoudige vierkante vergelijking

Kracht

De Torx- en Triple Square-aandrijvingen zijn ontworpen voor toepassingen met een hoog koppel en zijn behoorlijk sterk. Ze hebben echter enkele verschillen.

Drievoudige vierkante sterkte

Het Triple Square-bit is ontworpen voor toepassingen met extreem hoog koppel en is als zodanig ongelooflijk sterk. Dit bevestigingsmiddel past precies in de aandrijving, wat resulteert in een aandrijfhoek van 0°. Aangezien er geen beweging is tussen de bevestiger en de aandrijving, wordt het risico op uitknippen, kopstrippen en andere ongevallen geminimaliseerd. Het zorgt ook voor een maximale koppeloverdracht tussen de aandrijving en het bevestigingsmiddel, wat resulteert in een strakkere installatie.

Torx-sterkte

De Torx-aandrijving is veel beter dan de traditionele bevestigingsmiddelen en ongelooflijk sterk. Deze bevestiger heeft een aandrijfhoek van 15°, waardoor enige speling tussen de bevestiger en de aandrijving mogelijk is. Om deze reden kan het niet zo strak gaan als de Triple Square-aandrijving.

Efficiëntie

De aandrijfhoek van nul graden maakt Triple Square-aandrijvingen efficiënter dan de Torx-aandrijving met een aandrijfhoek van 15 graden. Het verbeterde Torx Plus-ontwerp heeft echter een aandrijfhoek van 0°, waardoor het bijna net zo efficiënt is als de Triple Square-aandrijving.

Duurzaamheid

Zowel de Triple Square-aandrijving als de Torx-aandrijving zijn duurzaam en bedoeld voor gebruik in slijtagegevoelige toepassingen. Dat gezegd hebbende, de Torx-aandrijving is doorgaans minder duurzaam dan de Triple Square-aandrijving vanwege het verschil in aandrijfhoek.

Omdat de Triple Square-aandrijving een aandrijfhoek van 0° heeft, is er geen beweging tussen het gereedschap en de bevestiger, waardoor het risico op slijtage tijdens installatie en verwijdering wordt geminimaliseerd. Het is ook niet waarschijnlijk dat hij eruit komt, op voorwaarde dat u de juiste maat bit of sleutel gebruikt.

Een fout die ik vaak tegenkom, is dat de monteurs het verkeerde type aandrijfbit gebruiken met drievoudige vierkante bevestigingsmiddelen. Het is een speciale aandrijving en veel mensen hebben misschien geen triple square driver-bit. In plaats daarvan proberen ze een vierkante bit of Torx-bit te gebruiken, die in de schroefdop passen. Doe dit niet. Als de driverbit slipt, is de kans veel groter dat hij eruit komt.

Het Torx-bit, met zijn aandrijfhoek van 15°, heeft relatief meer slijtage tijdens normaal gebruik. Hier is de speling tussen het gereedschap en de bevestiger de schuld. Als deze tegen elkaar schuren, slijten het gereedschap en de bevestiger, wat uiteindelijk leidt tot strippen en cam-out.

Dat gezegd hebbende, Torx-aandrijving is veel betrouwbaarder dan zeshoekige aandrijvingen en Philips-schroeven.

Maat

De Triple Square-aandrijving is verkrijgbaar in negen maten, variërend van M4 tot M18, terwijl de Torx-aandrijving in vijf maten verkrijgbaar is, variërend van T1 tot T100.

In gewone taal betekent dit dat de Triple Square-aandrijvingen passen in bits met een diameter van 4 mm tot 18 mm, terwijl de Torx-aandrijving past in bits met een diameter van 0,81 mm tot 22,13 mm.

De Triple Square-aandrijvingen dekken dus een klein deel van het gereedschap af, terwijl de Torx-aandrijvingen in een uitgebreid formaatbereik verkrijgbaar zijn. Dit past bij de toepassingen, aangezien Torx in veel toepassingen wordt gebruikt. Tegelijkertijd zijn Triple Square-aandrijvingen doorgaans beperkt tot automobieltoepassingen.

toepassingen

Drievoudig Vierkant

De Triple Square-aandrijvingen worden meestal gebruikt in toepassingen met extreem hoog koppel, zoals de auto- en ruimtevaartindustrie.

Ze worden over het algemeen gebruikt in Duitse auto’s, vooral op de motorblokken, waar bevestigingsmiddelen met een hoog koppel essentieel zijn om alles goed in elkaar te laten passen.

Torx

Torx-aandrijvingen worden in veel toepassingen gebruikt en vereisen een hoog koppel en precisie. Deze omvatten elektronica, meubels, industriële machines, huishoudelijke apparaten en de auto-industrie.

Kun je een Torx-sleutel gebruiken op een drievoudige vierkante bout?

Technisch gezien kun je een Torx-sleutel gebruiken op een Triple Square-bout, maar dat is niet aan te raden. Op het eerste gezicht lijkt het alsof de Torx-sleutel in de Triple Square-bout past, hoewel hij een beetje speling heeft. Maar wanneer u de aandrijving draait, zal de bout strippen en kan de sleutel daarbij beschadigd raken. Dit veroorzaakt veel meer problemen dan het waard is, dus het is het beste om het juiste gereedschap voor de klus te gebruiken.

Voor-en nadelen

Voors en tegens van Triple Square

De Triple Square-aandrijving is een robuust hulpmiddel en heeft veel positieve kanten. Deze omvatten

 • Extreem hoog koppel
 • Zeer laag risico op cam-out
 • Robuuste sluitingen met lichte slijtage

De minpunten omvatten

 • Niet compatibel met een andere gereedschapsaandrijving
 • Niet algemeen gebruikt buiten de auto-industrie
 • Hoog risico op cam-out als u de verkeerde schroevendraaier/moersleutel gebruikt.

Voors en tegens van Torx

De Torx-aandrijving is zeer veelzijdig en biedt vele voordelen.

 • Verkrijgbaar in een groot aantal maten
 • Toepassingen met hoog koppel

Er zijn echter enkele nadelen:

 • Enig risico op cam-out
 • Slijtage aan driverbit en bevestigingsmiddelen
 • Niet compatibel met andere gereedschapsaandrijvingen

Conclusie en aanbeveling

De Triple Square- en Torx-gereedschapsaandrijvingen zijn beide uitstekende gereedschappen. De Triple Square-aandrijving is een must-have als u aan oudere auto’s werkt, vooral Duitse. Hij is robuust en kan veel stress aan, dus hij blijft op zijn plaats, waar je hem ook vastmaakt.

De Torx-schijf kan niet zoveel stress aan als de Triple Square-schijf. Toch is het bij uitstek geschikt voor toepassingen met hoge precisie, zoals elektronica, meubelproductie en sommige automobieltoepassingen. Stel dat u aan een project werkt dat meer koppel en precisie vereist dan een typische bevestiger zou bieden. In dat geval is de Torx waarschijnlijk te handig om te gebruiken.

thuis » Handgereedschap

ZIE JE GEDACHTEN

Leave a reply

Verbouwingdestenentoko
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
 • Total (0)
Compare
0
Shopping cart