Kun je een schroef inslaan? Wat gebeurt er als je hamert?

De meeste huizen hebben ergens een hamer liggen, en velen hebben geprobeerd om met die hamer een schroef in een muur of kast te slaan. Is dit een verstandige route om te volgen en wat gebeurt er als je het probeert?

Kun je schroeven hameren?

Hoewel het mogelijk is om schroeven in zacht materiaal te slaan, is een hamer niet het juiste gereedschap om een ​​schroef in te slaan, omdat de schroef het materiaal dan niet vastgrijpt. Een schroevendraaier is een geschikt stuk gereedschap om een ​​schroef in te draaien.

U kunt echter speciaal worden hamer schroeven die in zachte metalen kunnen worden gehamerd. Dit zijn zelftappende metalen schroeven die schroefdraad kunnen maken in voorgeboorde geleidegaten terwijl ze worden aangedreven door een hamer of pers.

Waarom zou u geen schroeven moeten hameren?

Een schroef werkt volgens het principe van een draad die in het materiaal grijpt wanneer deze in het materiaal wordt gedraaid. Hier is het gat waarin de schroef wordt gedreven even breed als de kernschacht van de schroef, maar smaller dan de schroefdraad van de schroef.

Bij het indrijven van een schroef met een hamer wordt de schroefdraad door het materiaal geslagen, waardoor deze niet in het materiaal kan grijpen. Hier verbreedt de draad in wezen het gat, waardoor de draad nu geen ruimte meer heeft om in het materiaal te grijpen. In dit geval zal de schroef niet stevig worden geïnstalleerd en waarschijnlijk uit het materiaal vallen.

Wat gebeurt er als je een schroef inslaat?

Zacht materiaal: hout en kunststof

Hout barst wanneer een schroef in hout wordt geslagen.
Wanneer een schroef met een hamer wordt ingeslagen, kan dit aanzienlijke schade aan de schroef en het werkstuk veroorzaken. Als de schroef in hardhout wordt geslagen, kan het hout versplinteren.

Muur en metselwerk:

Denkt u erover om een ​​schroef in de muur te slaan? Als het in bakstenen of pleisterwerk wordt gedreven, kunnen verfscherven en pleisterwerk van metselwerk afbrokkelen. Dit creëert een groter gat en puinhoop die moet worden gerepareerd.
Hamer een schroef in de muur

Hard materiaal: metaal en steen

Als u probeert de schroef in hard materiaal te slaan, kan de schroef daarbij beschadigd raken. De schacht kan buigen of knappen, de kop kan afbreken en de draad kan kromtrekken en buigen.

Als de schroefkop afbreekt terwijl de schroef diep in het materiaal zit, is het een lastige klus om de as uit het materiaal te halen. Nadat de as is verwijderd, moet het gat worden gerepareerd voordat een nieuwe schroef kan worden geïnstalleerd.

Het werkstuk repareren na het inslaan van een schroef

Nadat u een schroef hebt ingeslagen, moet u deze waarschijnlijk verwijderen en de schade herstellen voordat u probeert een schroef correct te installeren.

Als u op hout werkt, is de reparatie relatief eenvoudig. Voor kleine gaatjes kunt u houtvullers of houtlijm en zaagsel gebruiken.
Om grote gaten in hout te repareren, kunt u een iets groter gat boren en het gat dichten met een houten deuvel.

Snelle en vuile methode: Vul het gat met vloeibare houtlijm en steek er wat lucifers of tandenstokers in tot het gat gevuld is. Knip of knip het luciferstokje/tandenstoker gelijk met het werkoppervlak af en schuur het oppervlak lichtjes op om een ​​gladde afwerking te creëren. Als de lijm eenmaal droog is, kun je daar weer een schroef aanbrengen.

De reparatie is wat lastiger als je aan bakstenen of beton werkt. U kunt het gat vullen met epoxy op basis van cement en het laten drogen voordat u het opnieuw installeert.

Houd er rekening mee dat deze gerepareerde gaten niet noodzakelijkerwijs geschikt zijn voor het installeren van gewichtdragende schroeven, aangezien de ondergrond werd beschadigd toen het gat werd gemaakt en gerepareerd.

Juiste tool om te gebruiken met schroeven

Een schroevendraaier is het beste gereedschap om een ​​schroef in te draaien. Er zijn verschillende soorten schroevendraaiers beschikbaar, variërend van handmatig tot elektrisch. Hier is een kort overzicht van de soorten schroevendraaiers en hun toepassingen.

Handmatige schroevendraaier

Een handmatige schroevendraaier wordt gebruikt om een ​​schroef met de hand aan te drijven. Deze zijn er in verschillende maten en kunnen plat of stervormig zijn. Sommige hebben magnetische tips die de schroef gemakkelijker op zijn plaats houden – deze zijn ideaal om schroeven boven het hoofd te draaien, omdat ze minder snel vallen.

Bij het installeren van een standaard schroef met platte sleuf kunt u het beste een handmatige schroevendraaier gebruiken. Stel dat u hierop een elektrische schroevendraaier gebruikt. In dat geval zal de bit bij enige weerstand uit de sleuf springen en het werkstuk beschadigen.

Delicaat werk vereist ook een handmatige schroevendraaier in plaats van een elektrische. Voorbeelden hiervan zijn sieradenreparaties of kleinschalige elektronica, waarbij het gemakkelijk is om de schroef te strak aan te draaien en de installatie te beschadigen.

Elektrische schroevendraaier

Elektrische schroevendraaiers zijn doorgaans draadloos en oefenen niet zoveel koppel uit als een boormachine. Deze schroevendraaiers besparen tijd, ze installeren en verwijderen schroeven veel sneller dan met een handmatige schroevendraaier.

Deze schroevendraaiers zijn onmisbaar in de meeste gereedschapskisten voor klusjesmannen, omdat ze licht en draagbaar zijn, ideaal voor het werken in krappe ruimtes. De elektrische schroevendraaier is het beste gereedschap voor de klus als u overal veel schroeven installeert en niet veel koppel nodig heeft.

boor bestuurder

Draadloze boormachines hebben grotere batterijen dan elektrische schroevendraaiers, die veel krachtiger zijn. Deze elektrische gereedschappen kunnen zeer effectief gaten boren en schroeven indraaien. Keer de draairichting om, en u kunt het gebruiken om schroeven te verwijderen.

Drive-drivers hebben een koppelingsmechanisme waarmee u het koppel kunt regelen. Wanneer u de schroeven in zacht hout draait, zet u de koppeling op een lager koppel en voert u een test uit.

Bij het installeren van schroeven in harde materialen, zoals hardhout of beton, kan het nodig zijn om kracht uit te oefenen op de achterkant van de boor om de schroef in het materiaal te drijven.

Impact-stuurprogramma

Slagschroevendraaiers zijn vergelijkbaar met boorschroevendraaiers, maar ze hebben een intern mechanisme om hamerslagen langs de aandrijfas te geven. Deze krachtstoten drijven de schroef in het substraat zonder dat de operator druk uitoefent op het gereedschap. Het is een zeer effectief hulpmiddel om schroeven snel in harde ondergronden te laten zinken.

Als u een schroef laat zinken met een slagschroevendraaier, houd er dan rekening mee dat het heel gemakkelijk is om te veel koppel op de schroef uit te oefenen, waardoor deze wordt gestript en mogelijk het werkoppervlak wordt beschadigd. Werk voorzichtig en stel de boormachine in op een lager toerental bij het plaatsen van schroeven.

Wanneer kun je een schroef hameren?

In de meeste gevallen moet u geen hamer gebruiken om een ​​schroef te laten zinken, omdat de schroef niet stevig past en u waarschijnlijk zowel de schroef als het werkstuk beschadigt. U kunt echter een hamer en een schroef gebruiken om een ​​geleidegat te tappen voordat u een gat boort om de schroef te laten zinken of een zelftappende schroef installeert.

Een uitzondering op deze regel: als je muurpluggen gebruikt om de schroeven vast te zetten, kun je een hamer gebruiken om de schroef in de muurplug vast te zetten. Muurpluggen zijn ontworpen om de schroef erin te laten glijden en vervolgens de plug in te haken, waardoor de installatie wordt vastgezet. Deze pluggen zetten uit zodra de schroef is ingebracht, waardoor een veilige pasvorm wordt gegarandeerd die geschikt is voor gewichtsbelasting.

Conclusie

Een hamer is niet geschikt om een ​​schroef te laten zinken, omdat je dan waarschijnlijk zowel de schroef als het werkstuk beschadigt. Indien nodig kunt u echter een hamer en een schroef gebruiken om een ​​geleidegat te tikken voordat u een schroef laat zinken.

Als je geen schroevendraaier hebt en een schroef wilt laten zinken, kies dan voor het gebruik van een spijker en wat houtlijm. Dit zal minder schade aanrichten dan bij het inslaan van een schroef.

thuis » doe-het-zelf

ZIE JE GEDACHTEN

Leave a reply

Verbouwingdestenentoko
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart