Scharen versus scharen: snijden tot de achtervolging.

Verward tussen schaar en schaar? Deze twee tools zijn soms uitwisselbaar, maar ze zijn niet hetzelfde. Wat is het verschil tussen deze twee, en wanneer moet je welke gebruiken?

Verschillen tussen schaar en schaar

Scharen en scharen lijken op elkaar en worden vaak als uitwisselbaar gezien. Toch verschillen ze op belangrijke punten en worden ze voor verschillende toepassingen gebruikt.

Ontwerp

Scharen en scharen hebben beide twee mesjes die bij elkaar zijn gebracht en gescheiden door twee handgrepen te verplaatsen. Deze worden vaak aan elkaar geklonken, maar dit varieert soms in schaar. Scharen hebben doorgaans bladen van 15 cm of minder, terwijl scharen langere bladen hebben.

Standaard multifunctionele scharen hebben meestal bijpassende gaten voor vingers op elk handvat, omdat ze niet bedoeld zijn om veel kracht uit te oefenen. Sommige scharen zijn aangepast voor speciale toepassingen, zoals chirurgische scharen, kappersscharen en knutselscharen voor kinderen. De mesjes zijn ontworpen om ongelooflijk scherp te zijn en niet snel bot te worden voor chirurgische en kapperstoepassingen. De handgrepen hebben vaak een uitstekende vingersteun, waardoor nauwkeurig snijden wordt vergemakkelijkt.

Kinderscharen zijn meestal uitgerust met een plastic snijbescherming en zijn niet erg scherp, wat een veiligheidsrisico zou vormen.

Scharen hebben doorgaans een groter vingergat aan één handgreep, waardoor er ruimte is voor meer vingers. Dit ontwerp maakt een grotere krachtuitoefening tijdens het snijden mogelijk. Sommige scharen, zoals tuinscharen of schapenscharen, hebben lange handvatten die in de handpalm kunnen worden vastgehouden of met twee handen kunnen worden vastgegrepen. Deze zorgen voor een nog grotere krachtuitoefening, aangezien scharen bedoeld zijn voor zwaarder werk.

Snijmechanisme

Het mechanisme van knippen met een schaar en schaar is vrijwel hetzelfde. Het materiaal wordt geklemd tussen de twee messen, die door het materiaal snijden als er kracht op wordt uitgeoefend. Schaarmessen zijn veel scherper dan schaarmessen en zorgen voor een veel schonere snit. Scharen scheuren het materiaal vaak omdat hun bladen botter zijn en door hun ontwerp niet zoveel kracht kan worden uitgeoefend.

Materiaal dat kan snijden

  • Schaar zijn bedoeld om kleine, zachte voorwerpen te knippen, die u meestal in huis of in kapperstoepassingen aantreft. Voorbeelden zijn voedsel, papier, handwerkmaterialen, haar en nagels.
  • Schaar kan door hardere materialen snijden. Grotere scharen worden meestal gebruikt voor dikkere, meer veeleisende toepassingen. Voorbeelden zijn het snoeien van heggen bij tuinieren, het scheren van schapen en het knippen van metaal en plastic.

Wanneer scharen versus scharen gebruiken

Een goede vuistregel is dat scharen meestal bedoeld zijn voor meer delicaat werk, terwijl scharen bedoeld zijn voor zwaar werk. Dus als het werk buiten, in de tuin of in de werkplaats is, is een schaar waarschijnlijk het juiste gereedschap.

Als het werk binnen is, nauwkeurig moet zijn of delicaat van aard is, dan is een schaar het gereedschap bij uitstek.

Soorten scharen en scharen

Er zijn veel verschillende soorten scharen en scharen. Sommige zijn multifunctionele producten die in verschillende toepassingen kunnen worden gebruikt, andere zijn zeer gespecialiseerd. Soms is een multifunctionele schaar voldoende. Als u zich echter ergens in specialiseert, kunt u scharen of scharen vinden die bedoeld zijn voor een specifieke taak. Bij het zaaien zijn er bijvoorbeeld zo’n tien verschillende soorten scharen te gebruiken, elk met hun eigen speciale taak.

Hier is een overzicht van de meest voorkomende multifunctionele scharen en scharen.

Keuken Schaar

Een keukenschaar is bedoeld voor algemeen keukenknippen en is meestal vaatwasmachinebestendig. Deze zijn stevig en duurzaam en kunnen iets meer kracht uitoefenen dan andere algemene scharen.

Naaischaar voor algemeen gebruik

Naaischaren zijn scherper dan andere universele scharen. Ze zijn bedoeld om door zowel harde als delicate stoffen te snijden. Als je delicate stof probeert te snijden met een bot mes, zal de stof scheuren en kreuken, waardoor deze mogelijk kapot gaat.

Kappers Schaar

Een kappersschaar is meestal iets kleiner dan een keukenschaar en extreem scherp. Ze hebben ook een vingersteun die uit een van de handgrepen steekt om nauwkeurig snijden te vergemakkelijken.

Borduurschaar

Borduurscharen zijn klein en bedoeld om kleine, precieze sneden te maken op delicaat werk. Hun bladen zijn puntig, waardoor ze indien nodig tussen de draden kunnen glijden.

Ambachtelijke schaar

Knutselscharen voor volwassenen zijn behoorlijk scherp en stevig, vergelijkbaar met een keukenschaar. Ze zijn niet per se vaatwasmachinebestendig, omdat ze niet bedoeld zijn om voedsel of natte producten te snijden.

Ambachtelijke scharen voor kinderen zijn kleiner en hebben meestal plastic snijbeschermers voor de veiligheid. Deze schaar heeft geen scherpe messen.

Heggenschaar

Heggenscharen zijn bedoeld voor zwaar snoeiwerk aan heggen. Ze zijn doorgaans vrij groot, met lange handvatten die met één in elke hand kunnen worden vastgegrepen. Grote heggenscharen zijn bedoeld om stevige takken te knippen, terwijl kleinere heggenscharen gebruikt kunnen worden voor het snoeien van rozen en ander delicaat tuinwerk.

Schapen Scharen

Zoals de naam al doet vermoeden, knipt een schapenschaar schapenwol. Ze zijn bedoeld om in één hand te worden gehouden, aangezien de andere de schapen vasthoudt tijdens het trimproces.

Metalen schaar

Metaalscharen worden gebruikt om plaatwerk te knippen. Deze zijn erg scherp en moeten met zorg worden gebruikt.

Onderhoud en zorg

Het is een goede gewoonte om scharen na elk gebruik schoon te maken. Verwijder al het vuil van de messen en was ze indien nodig. Als u met voedsel, plantaardig materiaal of een ander nat voorwerp werkt, wast u de schaar of schaar met warm zeepsop en spoelt u ze vervolgens goed af met schoon water. Laat ze volledig drogen voordat u de messen sluit en opbergt.

Scharen en scharen moeten regelmatig worden geslepen, omdat ze door gebruik en ouderdom bot worden. Sommige snijgereedschappen kunnen thuis worden geslepen met een slijpschijf of slijpblok. Sommige mesjes zijn kwetsbaarder en moeten naar professionals worden gebracht om te worden geslepen. Voorbeelden zijn een kappersschaar en een naaischaar.

Veiligheidsmaatregelen

Zowel scharen als scharen zijn scherpe instrumenten en moeten met zorg worden gebruikt. Als je een schaar gebruikt om scherpe voorwerpen te knippen, zoals metaal of takken, kun je het beste handschoenen dragen.

Let altijd goed op bij het gebruik van een schaar of schaar. U kunt gemakkelijk uw hand of arm snijden of een omstander verwonden als u niet oplet. Laat een kind deze gereedschappen ook nooit zonder toezicht gebruiken.

thuis » Handgereedschap

ZIE JE GEDACHTEN

Leave a reply

Verbouwingdestenentoko
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart